Futbol piyasası her geçen gün gelişerek endüstriyel bir karaktere bürünürken birçok kulüp buna ayak uyduramıyor. Burada bizi ilgilendiren bu Kentin takımı olan Mersin İdman Yurdu. Artık günümüzde kurumsallaşmayı başaramayan hiçbir kurumun başarılı olma şansı yok. Mersin İdman Yurdu’nda kanayan iki yara vardı. Bir, tesisleşme. İki, kurumsallaşma. Bu iki unsurun olmadığı bir yerde başarının yakalanması ve kalıcı olması çok ama çok zordur. Kurumsallaşma ve tesislerin olmaması bu sezon Mersin İdman Yurdu’nda fazlasıyla hissedildi. Mersin İdman Yurdu modern futbolun gereklerini yerine getirmediği için önce lige erken veda etti ardından oyuncular kaçar gibi kenti terk etti.
Para yok huzur yok
Para krizi Mersin İdman Yurdu’nda hep olmuştur fakat hiçbir dönem, bu sezondaki olduğu kadar dışarıya yansımamıştır. Geçen yıl futbolcular Vali, Garnizon Komutanı, Büyükşehir Belediye Başkanı’nın da olduğu bir ortamda eylem yaparak seslerini duyurdular. Bu yaşanların üzerinden birkaç ay geçtikten sonra yeni sezonda İstanbul Belediyespor maçı öncesi yeni bir eylem yapılması kulüpte paranın, takımda huzurun olmadığının apaçık şekilde ortaya çıkmasına neden oldu. Bunlara futbolcu Yattara’nın tartaklanması, çalışanların uzun süredir maaş alamaması, verilen sözlerin yerine getirilmemesi de eklenince huzursuzluk had safhaya çıktı.
Yönetim güven vermedi
Ali Kahramanlı yönetimin takımın başına gelişi olaylı olmuştu. B Kategorisinde o dönemin Başkanı Hüseyin Çalışkan yine o dönemim Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen tarafından görevinden alınarak As Başkan olan Ali Kahramanlı başkanlığa getirilmişti. Siyaset futbolun içine girmişti. Siyaset ile gelen Ali Kahramanlı 2012 ve 2013 sezonunda alınan Clio, Ozan İpek transferlerini Bakan Zafer Çağlayan’ın huzurunda yaparak tartışma yarattı. Tepkilere ‘siz de transfer yapın sizinle de fotoğraf verelim’ diye yanıt veren Kahramanlı işadamlarının ve belediyelerin desteğini iyice kaybetti. Yalnızlaşan Başkan bir sezonda 3 farklı teknik adamla çalışarak, yanlış transferler yaparak iyiden iyiye tartışılır konuma geldi.
İstikrar yok, oyuncu kaçıyor
Son 2 yılda 79 oyuncunun gelip gitmesi, 3 farklı teknik adam ile çalışması, tesis sorununun çözülmemesi, altyapıya yatırım yapılmaması sportif başarısızlığın gerçek nedenleri.
Futbol adına doğruların yapılmaması, günü kurtarma adına atılan adımlar, bazı gerçeklerin zamanla su yüzüne çıkmasına neden oldu. Ali Kahramanlı yönetiminin 2 şampiyonluk görmesine rağmen çok tartışılması, geleceğe yönelik hiçbir yatırımın yapılmaması ve siyaseti futbolun içine sokması Mersin İdman Yurdu’nu iflasın eşiğine getirdi. Sonuçta yönetimin ve teknik direktörün kalıp kalmayacağının belli olmadığı bir ortam oluştu. Bu belirsizlik, zaten parasal sıkıntılar yaşayan oyuncuların Mersin’den kaçmasını da beraberinde getirdi.