Bu sezon aldığı kötü sonuçlarla ligin dibinden bir türlü kurtulamayan Mersin İdman Yurdu zor günler geçiriyor. Ligin ilk yarısını 15 puanla tamamlayan kırmızı lacivertliler ikinci yarıda 9 maçta topladıkları 6 puanla ligin dibinden kurtulamadı. Bu sezon üç teknik adamla yoluna devam eden kırmızı lacivertliler sergiledikleri kötü performansla taraftarlarını hayal kırıklığına uğrattı.
Mersin İdman Yurdu kümede kalacak bir takım izlenimi vermekten oldukça uzak bir görüntü çizerken, gelinen bu durumun da nedenleri bir bir ortaya çıkmaya başladı. Peki Mersin idman yurdu’nun sezon sonunda belki de bir alt lige düşürecek olan etkenler nelerdi ? Sizler için araştırdık.
TRANSFERLERİ KİMSE ÜSTLENMEDİ
Sezona Nurullah Sağlam ile devam etme kararı alan Mersin İdman Yurdu yönetimi transfer sezonuna yine önemli takviyelerle başladı. Geçen sezonki kadrosunu büyük ölçüde muhafaza eden kırmızı lacivertliler Culio ,Yatara, İvan, Stepanov,Ömer, Serkan Yanık ve Murat Ceylan gibi önemli isimlerin yanı sıra, eski futbolcuları Abdullah Hamlan, Taylan Eliaçık’ı da kadrosuna kattı. Sezona kötü bir başlangıç yapan güney ekibinde Sağlam 7. hafta kötü gidişin faturasını kendine kesti ve istifasını yönetime sundu. Yönetim bu istifayı kesin bir dille reddetti ve yola devam kararı aldı. İşte bu karar Mersin İdman Yurdu’nda sonun başlangıcı olan gelişmeydi.
Çünkü O dönemde transferler konusunda eleştiriler yapılıyor, Ne Sağlam ne de yönetim bu transferleri sahipleniyordu.Bu Sağlam ve yönetim arasındaki en keskin fikir ayrılığıydı … 7 . hafta istifasını veren Sağlam 16. haftaya kadar takımın başında kaldı ve bu süre zarfında tam 2,5 ay kayıp zaman olarak Mersin idman yurdu’nun hanesine yazıldı. Çünkü Ne Sağlam’ın aklı fikri takımdaydı, ne de yönetimin !..
2.5 AY ZAMAN UÇUP GİTTİ
Sağlam’ın görevde kaldığı 16 hafta içinde takım sadece 15 puan toplayabildi. Geçtiğimiz sezonun ilk yarısını 27 puanla kapatan takımdan adeta eser yoktu. Kendi takımı olarak bir türlü kabullenmediği bir oyuncu topluluğun başında olmak istemeyen Sağlam 16. haftada Mersin İdman Yurdu ile yollarını ayırdı. Sağlam’ın ardından göreve pro-lisans kursundan oda arkadaşı yani ağabeyi Giray Bulak takımın başına getirildi. Bulak da takımda geniş çaplı bir revizyona gitti ve yaklaşık 10 futbolcunun takımla ilişiğini kesti. Mitroviç, Bicık, Ozan, Tanju, Gosso, Lawal, Can Erdem ve Burhan Eşer gibi önemli transferler yapıldı. Daha agresif ve daha hücumcu bir takım yaratmak gayesinde olan Bulak, ilk 3 maçta kendisini gösterdi. Takım 3 maçta 5 puan alarak hem performans hem de fikstür olarak çıkışa geçti. Devre arası yapılan transferlerin uyumu, hazır olmaması ve sakatlıklar Bulak’ın önündeki en büyük engel olarak görülse de 3 maçta 5 puan oldukça iyi bir sonuçtu.
BİLET FİYATLARI KIRILMA NOKTASIYDI
Bu olumlu gidişat sadece 3 hafta sürdü. Maddi sıkıntılar içinde olan ve iştahı kabaran Mersin yönetimi 4. hafta oynanacak olan Fenerbahçe maçından gelir elde etmek için biletleri astronomik fiyattan piyasaya sundu. Ve Mersin idman Yurdunun deyim yerindeyse fitili çekildi. Taraftar yönetimin bu tavrına isyan etti ve Fenerbahçe maçında tribünleri boş bıraktı. Bu fahiş hata kırmızı lacivertlilere vurulan ikinci ve en önemli darbeydi. Devam eden süreçte istifa sesleri ile çınlayan tribünler takımın moral motivasyonunu bozdu arda arda yapılan 4 maçta kırmızı lacivertliler sıfır puan çekti. Kayseri maçında yaşanan olumsuz gelişmeleri masaya yatıran Mersin yönetimi sürpriz bir kararla Giray Bulak ile yollarını ayırdı. Bu kararın perde arakasından ise kırmızı lacivertli futbolcular çıktı. Bulak ile yıldızı barışmayan bazı futbolcuların yönetimle görüşerek teknik direktörlük değişiminin kaçınılmaz olduğunu söylediği öne sürüldü. Bu karar da futbolcuya dayalı sistemin Mersin İdman Yurdu’na yerleştiğinin en büyük kanıtı oldu.
FUTBOLCUYA DAYALI SİSTEM OLUNCA…
Futbolcular gibi bazı yöneticilerin de istemediği Giray Bulak döneminin kapanmasının ardından yeni teknik adam arayışlarını birkaç güne sığdıran Mersin idman yurdu yönetimi genç bir teknik adam olan Hakan Kutlu’da karar kıldı. Kutlu ‘nun göreve başlayacağı ilk gün Bulak’ı göndermeyi başaran futbolcular kulüpten alacakları ile ilgili kazan kaldırdı. Kasımpaşa maçı öncesi kendilerine 2,5 milyon ödeme yapılması konusunda söz verildi. Kasımpaşa maçının ardından ise alacaklarının bankaya yatmadığını ve ödemelerin dengesiz yapıldığını düşünen futbolcular bu defa da antrenmana çıkmadı. Hatta İstanbul Büyükşehir maçı için bu kente hareket edecek olan takım otobüsüne binmeyerek tesisleri terk edip evlerinin yolunu tuttular. Bir gün gecikmeli olarak İstanbul maçına çıkan kırmızı lacivertli futbolcular yedikleri 4 golle dağıldılar. O süreçte konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmayan teknik direktör Hakan Kutlu aralarında Yatara ve Ozan İpek’in de bulunduğu 6 futbolcuyu kadro dışı bıraktı. Kutlu küme düşmeyeceklerine inanan futbolcularla yola devam edeceğini açıklayarak kırmızı lacivertliler için sıkıntılı bir süreci daha başlattı.
BAKAN BİLE ELİNİ ÇEKTİ
Sezon başından bu yana yaşanan sıkıntılı süreçte sezon başında yapılan transferler, Nurullah Sağlam’ın istifasının kabul edilmemesinden kaynaklanan zaman kaybı, Giray Bulak’ın futbolcular ve bazı yöneticiler tarafından istenmemesi, Fenerbahçe maçı biletleri için uygulanan fiyat politikası ve futbolcuların antrenmana çıkmaması konusunda büyük sıkıntılar yaşandı. Yönetim hiçbir krizi iyi yönetemedi. Basınla zaten hiçbir şekilde iyi iletişim kuramayan kırmızı lacivertli yöneticiler, Fenerbahçe maçında taraftarı, Kasımpaşa maçından önce ise futbolcuları karşısına aldı. Yöneticilerin belirgin siyasi yapısı nedeniyle de sivil dinamiklerle kentin dokusuna göre iletişim sağlanamayınca başarısızlık kaçınılmaz oldu. Öyle ki geldiği günden bu yana Mersin İdman Yurdu’na fayda sağlamaya çalışan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın bile bu yönetimden elini ayağını çekecek konuma geldiği ve alternatif arayışlarına girdiği söylendi.
Haber: Esat DURAK
(ÇUKUROVA GAZETESİ)